Zelf een schuifdeur maken? 10 tips

Zelf een schuifdeur maken? 10 tips

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Bezig met klussen in huis en wil je een openslaande deur vervangen door een handige schuifdeur? Dat kan prima zelf mits je de juiste stappen volgt en een enigszins technische aanleg hebt. Schuifdeuren worden steeds vaker gebruikt bij inloopkasten, kledingkasten, opbergruimten, maar soms ook als afscheiding tussen woonkamer en keuken. Via een rails gaan de deuren gemakkelijk opzij. Dit is voor het oog mooier en het scheelt soms ook ruimte. In dit artikel geven we je 10 bruikbare tips over het zelf maken van een schuifdeur.


1. Koop materialen ruim in

Voor velen een vanzelfsprekende tip, maar beginners willen hier nog weleens de fout in gaan. Omdat goede bouwmaterialen vaak aardig prijzig zijn, kiezen veel mensen ervoor om het minimale vereiste in te kopen. We raden je aan om altijd net wat extra materiaal te kopen zodat je wat marge hebt als het fout gaat. Denk daarbij aan schroefjes en de rail- en ophangsysteem. Zo kom je nooit voor onverwachte verassingen te staan en hoef je ook niet terug naar de bouwgigant.


2. Deuren op maat (laten) zagen

In veel gevallen is het mogelijk om de schuifpuien/schuifdeuren op maat te laten zagen. Vooral als je schuifdeurtjes wil maken bij opbergruimten is het ontzettend handig dit te laten doen. Dit zijn namelijk gewoon houten vlakken die precies de juiste hoogte en lengte moeten hebben. Als dat perfect voor jou wordt gedaan hoef je alleen nog maar de rails en/of ophangsysteem te kopen en de boel te bevestigen! Zo simpel kan het plaatsen van een schuifdeur dus zijn. Zorg er uiteraard altijd voor dat je alles tot in de detail goed hebt opgemeten. Zo nodig teken je het van te voren uit.

Voor wat grotere deuren, bijvoorbeeld kamerdeuren is het niet aan te raden om te gaan zagen. Dit doet afbreuk aan het design en dat is niet de bedoeling. Als je een schuifdeur als afscheiding in je kamer wil hebben is het zaak om een deur te kopen die al de gewenste breedte en lengte heeft. Wanneer je die hebt gevonden kun je deze via een ophangsysteem aan het plafond bevestigen.


3. Kies rollende- of hangende rails

In schuifdeurenland zijn er doorgaans twee typen bevestigingssystemen. Namelijk een systeem dat de deur als het ware rolt over een rails en een systeem dat de deur hang aan een rails. Bij wat kleinere schuifdeuren aan de wand, bijvoorbeeld voor een opbergruimte, gebruik je meestal de rollende rails. Ga je voor het grotere werk dan is een hangende constructie vaak beter en mooier. Vooral bij schuifdeuren tussen ruimten in een woning in gebruik je veelal een soepel hangsysteem. Zwaardere deuren bewegen op deze manier ook wat beter.


4. Pas je rails aan op het gewicht van de deur

Het gaat echter niet alleen om de handigheid en de mooiheid van een deur, alles heeft ook met gewicht te maken. Er zijn namelijk systemen op de markt voor verschillende zwaarte. Bijvoorbeeld twintig, veertig en zestig kilo. Soms zelf nog meer. Voordat je een rails aanschaft is het dus van groot belang te wegen hoe zwaar jouw deur is en welk systeem je dient aan te schaffen. Als je er zelf niet uit komt kun je altijd nog om advies vragen in een bouwgigant, maar vaak kun je zelf wel vinden hoe zwaar deze is. Ook hierbij is het zaak om altijd ruim te wegen. Als een systeem tot twintig kilo kan dragen en jouw deur is 20 kilo, dan wordt het tricky. Voor de zekerheid kun je dan beter systeem kopen dat meer kan tillen. Vooral met het oog op langer termijn.


5. Wees je bewust van de ruimte

Een veelgemaakte fout bij de aanschaf en plaatsing van schuifdeuren is onderschatting van beschikbare ruimte. Wanneer je bijvoorbeeld een grote schuifdeur als afscheiding tussen woonkamer en keuken plaatst zal deze als je ‘m openschuift in zijn geheel tegen de muur aan staan. Bij een normale deur of geen deur is dat niet het geval. Als je nou bijvoorbeeld net op dat stukje wand een schilderij, foto of thermometer hebt hangen kan zo’n schuifpui er voor zorgen dat je de boel weg moet halen. Ook als je nabij de muur bij de deur iets hebt staan als een kastje of iets dergelijks. Meet dus van te voren altijd goed en wees je bewust van de ruimte die sommige schuifdeuren innemen.


6. Schuifdeur als vervanging kastdeur

Wees creatief en bedenk dat je vrijwel overal schuifdeuren kunt plaatsen. De bevestiging is namelijk geen hogere wiskunde. Het vergt alleen goed en gedetailleerd meetwerk. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk bestaande kastdeuren te vervangen door schuifdeuren. In dat geval is het zaak om de kastdeuren die bij de kast horen voorzichtig te demonteren. Haal de bevestiging weg, maak het schoon en dicht zo nodig de gaten in het hout. Vervolgens kun je beginnen met het meten van de dikte, lengte en hoogte. Met deze afmetingen ga je naar een bouwgigant en er kan eigenlijk niets meer misgaan! Wees je er wel bewust van dat sommige kasten, vooral de wat kleinere en goedkopere, niet veel gewicht kunnen dragen.


7. Speel met kleur en vorm

Het leuke van zelf maken en monteren van schuifdeuren is dat je flexibel bent en dus creatief kunt zijn. Zo staat het niet vast dat je perse één vorm schuifdeur moet aanschaffen. Als jij het mooi vindt om verschillende soorten deuren op de zelfde maat te laten maken en die te plaatsen ben je daar vrij in. Zo weet je zeker dat je uniek bent in je woning! Het zelfde geldt voor kleur. Na het kopen van simpele schuifdeuren, bijvoorbeeld om opbergruimte af te dekken, is het leuk om deze een kleur te geven. Dit zorgt voor een wat levendigere sfeer. Ook in kinderkamers is dit aan te raden.


8. Doe je voordeel met instructievideo’s

Visueel ingesteld? Dan ga jij veel baat hebben bij instructievideo’s over hoe je een schuifdeur plaatst. Op YouTube staan tientallen Nederlandstalige video’s over hoe jij een schuifdeur bevestigt. Zowel video’s van de montage zelf als handige animaties. De films variëren van het plaatsen van kleine deurtjes tot grote zware deuren. Doe er je voordeel mee en typ in de zoekbalk van YouTube.nl: ‘zelf schuifdeur maken’ in. Wellicht dat het jou een flink eind op weg helpt.


9. Benut ruimte onder schuin dak

Veel mensen weten niet wat ze moeten met de ruimte onder een schuin dak. Dit is vaak erg vervelend omdat je er vrijwel niets tegen aan kunt zetten en niks op kunt hangen. Een schitterende uitkomst is het plaatsen van schuifdeuren zodat je de ruimte kunt gebruiken om dingen op te bergen. Voor de montage op schuine wand zijn verschillende constructies te vinden. Een daarvan is het R-20-systeem. Deze constructie is vrij licht, zodat de wand niet zo veel hoeft te tillen. Vraag voor de zekerheid advies bij de bouwgigant.


10. Split kamers met schuifdeur

Eerder dit artikel gaven we al aan dat je een schuifdeur perfect kunt gebruiken om de woonkamer van bijvoorbeeld te keuken te splitsen. Wat je ook vaak ziet is dat men bij grote huizen een gedeelte woonruimte afsplits. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen in hun eigen stukje woonruimte ongestoord hun gang gaan met bijvoorbeeld televisie kijken of gamen. Een schuifdeur zorgt op deze manier voor handige geluidsafscheiding én ruimteafscheiding! Ook is het vaak mooi voor het oog. In slaapruimten kan deze manier ook prima toegepast worden.


Conclusie

Zelf een schuifdeur maken en bevestigen is geen hogere wiskunde. Het vergt vooral gedetailleerd meetwerk en een creatieve geest. Zorg altijd dat je voldoende materiaal koopt en de deuren op maat laat zagen. Deze twee kerntips zorgen ervoor dat jij het duurste materiaal niet weg hoeft te gooien omdat het mis gaat. Bij het aanschaffen van het ophangsysteem dien je goed te letten op het gewicht. Bedenk of je een rollende rails of ophangsysteem wil aanschaffen. Wees daarnaast creatief met vorm, kleur, maar ook met waar je een schuifdeur plaatst. Er is meer mogelijk dan je denkt. Kom je er niet helemaal uit? Medewerkers van bouwgiganten helpen je graag. Veel succes!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag