Het vinden van een woning is voor iedereen lastig. Voor senioren is er helaas geen uitzondering. Het aantal seniorenwoningen is laag en de vraag naar de woningen wordt steeds groter. Toch zou je graag wel in een mooie woningen terecht willen komen. Om de juiste seniorenwoning te vinden, zul je wel eerst een aantal keuzes moeten maken. Wil je weten welke dat zijn, en ben je benieuwd naar vier manieren om een geschikte seniorenwoning te vinden? In dit artikel vind je de antwoorden.
Wat is een seniorenwoning?
Een seniorenwoning is een reguliere woning, maar dan aangepast om ook in de toekomst nog goed bruikbaar te zijn om in te wonen. In principe zijn er geen regels waar een seniorenwoning aan moet voldoen. Het enige dat vaststaat is dat je vaak van een minimale leeftijd moet zijn om voor de woning in aanmerking te komen. Die grens ligt op 55 of soms op 65 jaar. Vaak zijn er in het gebouw enkele faciliteiten aanwezig die voor veel senioren belangrijk zijn. Denk daarbij aan een klein winkeltje, een koffiezaakje of bloemenwinkel. Regelmatig vind je ook seniorenwoningen naast winkelcentra, zodat het eenvoudig is om daar even naartoe te lopen voor de boodschappen. Ook zijn er vaak andre faciliteiten in de buurt, om het leven zo gemakkelijk mogen te maken.
Welke voorzieningen moet een seniorenwoning hebben?
Om erachter te komen welke seniorenwoningen geschikt zijn, moet je jezelf afvragen welke woning in aanmerking zou kunnen komen. Wanneer je precies waar je naar op zoek bent, kan het zoeken veel gerichter plaatsvinden en ben je sneller in staat om te verhuizen naar de woning. Om de juiste keuze te maken, is het verstandig om ook in de toekomst te kijken. Als 55-jarige heb je misschien nog geen zorg nodig, maar is dat over 5 jaar nog steeds zo? Wanneer je in de toekomst kijkt, kun je voorkomen dat je over een paar jaar weer moet verhuizen omdat je uiteindelijk toch andere faciliteiten en voorzieningen nodig hebt dan gedacht.
Zorg
In sommige seniorencomplexen is het mogelijk om gebruik te maken van de inpandige zorg. Er zit bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een huisarts of een interne verpleegdienst in het gebouw. Door deze assistentie kan het mogelijk zijn om langer thuis te blijven wonen dan in een volledig zelfstandige woonruimte.
Eten en drinken
In sommige seniorenwoningen is een restaurant, café of maaltijdservice aanwezig. Daardoor hoef je niet altijd meer te koken, wat op latere leeftijd misschien gewenst kan zijn.
Sport en beweging
Ben je nog graag actief en zoek je graag nog eens de sportschool op? Sommige seniorencomplexen bieden diverse sporten aan, zoals zwemmen, fitness, yoga, dans of wandelen.
Specifieke diensten en services
Lukt het huishouden niet meer, wil je graag wekelijks je kleding gewassen hebben, of heb je hulp nodig met je financiën? Enkele seniorencomplexen bieden interne services aan de bewoners die het dagelijks leven een stuk eenvoudiger kunnen maken.
Veiligheid
Op latere leeftijd komen vaak ziektes en andere gezondheidsproblemen om de hoek kijken. Wanneer je extra veiligheidsopties wilt hebben, dan bieden enkele seniorenwoningen opties zoals zorgoproep installaties, brandalarmen, inbraakalarmen en deurbellen met camera.
Seniorenwoning kopen of huren?
Nu je weet welke faciliteiten en voorzieningen je wilt hebben, is het belangrijk om vast te stellen of je de seniorenwoning wilt gaan kopen of huren. Het voordeel van huren is dat je niet meer het hele gedoe rond een hypotheek hoeft te verzorgen. Ook hoef je je dan geen zorgen meer te maken over de waardedaling van het huis of het verkopen van de woning wanneer je er weer uitgaat. Daarentegen heeft het kopen van de woning wel het voordeel dat je niet te veel betaalt. Wanneer je 55 bent heb je nog een heel leven voor je. Ga je dan tientallen jaren huurkosten betalen, dan is dat ook een beetje zonde.
Sociale huur of vrije sector
Kies je ervoor om een seniorenwoning te huren, moet je vervolgens de keuze maken uit een sociale huurwoning of de vrije sector. De woningmarkt voor senioren is erg krap en de woningen zijn binnen de kortste keren al verhuurd. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is dan ook enkele jaren in bepaalde grote en populaire steden. Je kunt de wachtlijst controleren bij een website met huuraanbod in de omgeving waarin je op zoek bent. De vrije sector is iets duurder, maar geeft vaak nog wel voldoende ruimte om binnen enkele weken of maanden een geschikte woonruimte te vinden. Zeker wanneer je gebruik wilt maken van een seniorenwoning met meerdere voorzieningen kan de huur flink oplopen. Bedragen tot 2000 euro per maand zijn geen uitzondering.
Waar kun je een seniorenwoning huren?
Er zijn verschillende websites waar je kunt zoeken naar een seniorenwoning. Alle opties hebben een overlappend, maar ook een uniek aanbod. Hieronder bespreken we populaire opties om te zoeken naar een seniorenwoning.
Zorginstelling
Wanneer je op zoek bent naar een seniorenwoning waar zorg bij inbegrepen zit, dan kun je het best zoeken bij bij een zorginstelling bij je in de buurt. Deze zorginstelling hebben vaak namelijk een eigen complex tot hun beschikking waar senioren komen te wonen die zorg nodig hebben. Vaak gaat het dan wel om zorg die al op dat moment nodig is. Je dient daarvoor dan een zogenaamde ZZP-indicatie te hebben. ZZP staat voor Zorg Zwaarte Pakket. Deze ZZP-indicatie loopt van ZZP-1 tot ZZP-10. Deze zorginstelling accepteren vaak alleen bewoners die minimaal ZZP-4 geïndiceerd zijn. Wanneer je hieraan voldoet, kun je in aanmerking komen voor een woonruimte in de zorginstelling. Vaak wordt een deel van de kosten voor bewoning vergoed uit de Wet Langdurige Zorg. De rest betaal je in de vorm van een eigen bijdrage.
Woonz.nl
Op de website Woonz.nl kun je het huidige aanbod aan seniorenwoningen vinden. Er zijn altijd wel enkele tientallen tot honderden seniorenwoningen op de website, waardoor je vrij eenvoudig een keuze kunt maken. Wel moet je hier goed kijken naar de voorwaarden voor de woningen, omdat je niet in iedere woning wordt toegelaten. Sommige woningen zijn namelijk alleen voor kortdurende zorg en andere voor permanente bewoning. Op de website van Woonz kun je vrij eenvoudig zien welke voorzieningen een bepaalde woonruimte heeft, wat de kosten zijn en op welke manier deze kosten zijn opgebouwd.
Zorgwoning.nl
Op de website Zorgwoning.nl vind je diverse soorten woningen. Ondanks de naam Zorgwoning heb je de mogelijkheid om te kiezen voor zelfstandige en niet-zelfstandige woningen, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om te kiezen voor een zorgwoning in een zorginstelling. De website laat in een duidelijk overzicht zien welke mogelijkheden je hebt en welke prijzen er voor bepaalde woningen gevraagd worden. Op de website zijn diverse soorten huurwoningen beschikbaar, zowel als sociale huurwoning als in de vrije sector.
Funda
Wil je een seniorenwoning kopen, dan kun je waarschijnlijk het beste op Funda kijken. Hier vind je een kleiner aanbod aan zorgwoningen, maar er zijn wel veel zelfstandige seniorenwoningen te verkrijgen. Op Funda staan enkele honderden woningen die geschikt zijn voor senioren. Ze hebben geen drempels, hebben beugels in de badkamer of hebben andere voorzieningen die de woning geschikt maken om voor een langere periode in de wonen.
Aanhuurbegeleiding
Vind je het lastig om te zoeken naar een geschikte seniorenwoning? In dat geval kun je er ook voor kiezen om de hulp van een aanhuurmakelaar in te schakelen. Voor een vooraf afgesproken vergoeding nemen zij de gehele zoektocht uit handen. Op die manier kan het zoeken naar een geschikte seniorenwoning iets gemakkelijker worden. De makelaar heeft namelijk veel connecties en een groot netwerk waardoor je soms veel sneller in contact kunt komen met een verhuurder of woningeigenaar.
Het vinden van een seniorenwoning is dus helemaal niet zo eenvoudig. Ondanks dat je niet hoeft te concurreren met gezinnen en starters, kan de zoektocht uiteindelijk toch langer duren dan je had voorspeld. Ook het krijgen van de zorgindicatie neemt vaak een aanzienlijke tijd in beslag, waardoor je die mooie woning toch aan je neus voorbij moet laten gaan. Heb je deze zorgindicatie uiteindelijk gekregen, dan kan het zijn dat je voorrang krijgt op een woning. Heb je zorg nodig en kom je in aanmerking voor een ZZP-4 indicatie, kijk dan eens waar je in de buurt terecht kan met een urgente aanvraag voor een woonruimte. De wachttijd zou daardoor zomaar flink kunnen afnemen. Wil je meer tips ontvangen bij de zoektocht, lees dan ook ons artikel met 10 tips voor het vinden van een huurwoning. Ben je op zoek naar een woning waarbij je financiële ondersteuning krijgt vanuit de overheid, dan kun je bij ons ook meer informatie krijgen over huurtoeslag.