Er zijn maar weinig mensen die nooit iets kwijtraken. Ben je één van die mensen, dan mag je je gelukkig prijzen. Want als je nooit iets kwijt bent, dan zal je het onbehaaglijke gevoel dat veroorzaakt wordt door zoekgeraakte sleutels niet kennen. Degenen die bij het lezen van die zin al beginnen te zweten, nodigen we uit om verder te lezen. In dit artikel gaan we het namelijk hebben over wat je moet doen als je je sleutels kwijt bent.
Reden tot paniek
Stel je eens voor. Je staat voor je voordeur, je bent klaar om naar binnen te gaan en grijpt naar je broekzak om je sleutels eruit te halen. Opeens slaat je hart even over, want je sleutels blijken niet in je broekzak te zitten. Je krijgt het warm en voelt een lichte vorm van paniek opkomen. Totdat je je beseft dat je je sleutels ’s ochtends in je tas hebt gestopt in plaats van in de gebruikelijke broekzak. Je haalt ze uit je tas, opent de deur en gaat gauw naar binnen. Dat was even schrikken, maar je bent het al gauw weer vergeten. Je gooit je sleutels neer op tafel en zet je dag verder voort.
Veel mensen raken meer dan regelmatig in een dergelijke situatie verzeild. En het is allemaal te behappen, zolang we onze sleutels maar weer (gauw) in onze handen hebben. Helaas kan het voor komen dat we onze sleutels – na lang gezocht te hebben – niet meer terug kunnen vinden. In dit geval zijn we ze kwijt. En dat kan bijzonder vervelend zijn, wanneer je bijvoorbeeld op het punt staat om weg te gaan. Want wie zijn sleutels kwijt is, kan in de meeste gevallen zijn huidige locatie niet verlaten. Zeker niet wanneer de sleutel in kwestie de auto- of huissleutel is. Nu is een sleutel kwijtraken in de regel nooit leuk, maar als je je auto- of huissleutels kwijt bent, dan is dat extra zuur. Waarom? Omdat je dan extra maatregelen zult moeten nemen. Daar komen we later in dit artikel op terug.
In huis of op straat?
Er is een verschil tussen je sleutels kwijt zijn en je sleutels écht kwijt zijn. Soms liggen je sleutels bijvoorbeeld ergens verstopt in je huis en weet je niet meer waar je ze neergelegd hebt. Dit is een kwestie van goed zoeken en goed kijken. Het kan echter ook voor komen dat je je sleutels onderweg bent kwijtgeraakt en ze dus op straat liggen. In dit geval is het mogelijk dat je zeer veel moeite zult hebben je sleutels terug te vinden en dat je zeer waarschijnlijk afhankelijk gaat zijn van de goodwill van andere mensen. De vinder zal immers zo vriendelijk moeten zijn de sleutels ergens af te geven, bijvoorbeeld bij de gemeente of het politiebureau. Afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt, kun je een aantal dingen doen.
Allereerst zul je een inschatting moeten maken of je je sleutels ergens (in huis) hebt laten liggen of dat je ze onderweg verloren bent. Ben je na een lange dag werken thuis gekomen en ben je je sleutels de volgende ochtend kwijt, dan is het aannemelijk dat ze ergens in huis liggen. Je hebt immers op de één of andere manier toegang verkregen tot je huis. Indien je in het bezit was van je sleutels, dan zul je zeer waarschijnlijk niet aangebeld hebben. Sta je echter voor een gesloten deur en heb je je sleutels niet bij je, dan kan het zijn dat je ze onderweg kwijtgeraakt bent. Dat is echter nooit met zekerheid te zeggen, want het kan ook voor komen dat je ze in je woning hebt laten liggen. Of op het werk, bij een vriend/vriendin of in de kroeg waar je nog een drankje hebt gedaan.
In alle gevallen zul je moeten beginnen met zoeken. Daarbij kun je jezelf afvragen waar je je sleutels voor het laatst hebt gezien en/of gebruikt. Weet je het niet meer, vervolg je zoektocht dan door te kijken op de plekken waar je je sleutels meestal achterlaat. Bijvoorbeeld op de keukentafel of in een mandje op een kast in de gang. Heb je moeite met zoeken? Vraag dan aan iemand (je partner of je kinderen) om je te helpen. Meerdere mensen zien immers meer dan één. Zeker als je zelf in blinde paniek bent.
Onderneem direct actie
Kun je je sleutels echt niet vinden en ben je bang dat ze ergens op straat liggen? Bel dan met vrienden of kennissen om ze te laten weten dat je je sleutels kwijt bent. Mogelijk kunnen zij dan sociale media in de gaten houden om te zien of iemand in hun contactenlijst sleutels gevonden heeft. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een van je contacten in bezit is van je sleutels omdat je ze bij die persoon hebt laten liggen. Je komt er maar op één manier achter en dat is door vragen te stellen.
Na het op de hoogte stellen van indirect betrokkenen is het niet aan te raden bij de pakken neer te gaan zitten. Je zult door moeten gaan met actie ondernemen. Ben je een volledige sleutelbos kwijtgeraakt met daaraan sleutels van vrienden, familie of kantoor? Stel de betrokken personen dan zo snel mogelijk op de hoogte, zodat ze ook (eventueel) actie kunnen ondernemen. Je kunt je voorstellen dat het voor een ander niet prettig is wanneer de sleutel van zijn of haar woning ergens op straat ligt. Zo kan een kwaadwillend persoon wel héél gemakkelijk inbreken. Indien geen belangrijke informatie op de sleutel staat is de kans weliswaar klein, maar de gedachte is en blijft beangstigend. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jou.
Denk je dat je je sleutels definitief kwijt bent? Dan is het – indien je je huissleutel kwijt bent – taak om je sloten te laten vervangen door een slotenmaker. Indien je voor een gesloten deur staat – en je niet ergens een reservesleutel achter de hand hebt – is dit de specialist die je inschakelt om je weer toegang tot je woning te verschaffen. Houd er daarbij rekening mee dat je moet kunnen aantonen dat je de (hoofd)bewoner bent van de woning en houd ook alvast je portemonnee bij de hand, want een slotenmaker inschakelen is doorgaans een duur grapje.
Het is ook te adviseren om aangifte te doen van vermissing of diefstal. Zo weet de politie dat jij je sleutels kwijt bent en kan contact met je opgenomen worden indien de sleutels gevonden worden. Ook is het zinvol om het bewijs van aangifte achter de hand te hebben wanneer je contact opneemt met je verzekeringsagent. Indien je een inboedelverzekering afgesloten hebt, kan het namelijk zijn dat je verzekering een deel van de kosten voor het vervangen van de sloten vergoedt. Of dit daadwerkelijk zo is zul je even na moeten vragen. Houd in ieder geval rekening met het gegeven dat sommige verzekeraars alleen iets vergoeden wanneer de sloten binnen 24 uur na verlies (of diefstal) vervangen zijn.
Autosleutel (ook) kwijt?
Ben je in plaats van je huissleutel je autosleutel kwijt? Dan hoef je niet direct het slot van je auto te vervangen. Je kunt – mits je de reservesleutel nog hebt – een sleutel laten bijmaken. Echter is dit een zeer prijzige aangelegenheid. Deze kosten kun je mogelijk verhalen op je autoverzekering, mits deze verzekering dit vergoedt. Indien dit het geval is, dan gaat het mogelijk ten koste van je no-claim korting. Wellicht dat het dan toch verstandiger is zelf op te draaien voor de kosten. Heb je de reservesleutel ook niet meer? Dan kun je je dealer bellen om een monteur langs te sturen. Deze kan in veel gevallen de auto openen en een nieuwe sleutel inprogrammeren (afhankelijk van het merk auto dat je hebt natuurlijk). Ook kun je de ANWB bellen om je auto open te maken en naar de dealer te slepen, zodat je daar verder geholpen kan worden. Doe bij verlies (of diefstal) van je autosleutel ook altijd aangifte.
Ben je een andere sleutel kwijt? Bijvoorbeeld van je fiets? Check dan ook of je een reservesleutel hebt. Is dat niet het geval, dan zal het slot van je fiets opengebroken moeten worden. Dat kun je bijvoorbeeld zelf doen met een slijptol, maar je kunt ook zeker terecht bij een fietsenmaker. Objecten die afgesloten zijn met een sleutel die je kwijt bent kunnen ook vrijwel altijd opengemaakt worden. Voor elk slotprobleem een oplossing dus.
Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je – als je je sleutels kwijt raakt – toch toegang kunt verkrijgen tot je auto of woning. Zo is het raadzaam om van je belangrijkste sleutels een kopie te laten maken en deze aan een vriend of familielid te geven. In geval van nood heb je dan altijd een oplossing bij de hand. Ook kun je tegenwoordig een tracker aan je sleutel(bos) hangen, die je via je smartphone kan vertellen waar je sleutels zich bevinden. Een zeer handig middel om snel je sleutels te vinden indien deze zoekgeraakt zijn. Tot slot is het verstandig om een opvallende sleutelhanger aan je sleutel(bos) te hangen, zodat je je sleutels snel kunt identificeren en vinden als je ze bent kwijtgeraakt. Denk bijvoorbeeld aan een poppetje van je favoriete tv-serie of een metalen logo van je favoriete automerk. Hang in ieder geval nooit je adresgegevens aan je sleutels, want dat is een open uitnodiging voor mensen met snode plannen.