Energie is een hot thema. Voor de Nederlandse politiek, maar ook voor de gewone burger. Steeds meer worden we ons bewust van de gevolgen van ons aardse bestaan. Voor de natuur. Voor het klimaat. Maar zeker ook voor onze eigen portemonnee. Het leven is duur en de vaste lasten lijken ieder jaar alleen maar duurder te worden. Een klein beetje besparen op energiekosten is wat dat betreft natuurlijk nooit weg. Mensen met een eigen woning hebben daar verschillende opties voor. Eén van die opties is het (laten) isoleren van de spouwmuur. In dit artikel zetten we uiteen wat de beste opties zijn om een spouwmuur te isoleren en tevens vertellen we je met welk kostenplaatje je ongeveer rekening moet houden als je besluit om de spouw van isolatiemateriaal te voorzien.
Wat is een spouwmuur precies?
Al sinds mensenheugenis bouwen we woningen. Eerst met klei en stro, later met hout en bakstenen. Om een woning van bakstenen te beschermen tegen vochtproblemen bouwde men een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur: de spouw. Vandaag de dag zijn bakstenen an sich veel beter bestand tegen vocht en zodoende kan de spouw voor andere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld als ruimte voor een isolatielaag waardoor de temperatuur in de woning beter gecontroleerd kan worden en je dus minder hoeft te stoken.
Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?
Laten we voorop stellen dat eigenlijk alleen mensen met een koopwoning besluiten om de spouwmuur van isolatiemateriaal te voorzien. Wanneer je in een huurhuis woont is het tamelijk zinloos om de investering te maken. Wel zou je eventueel met de verhuurder af kunnen spreken dat jij de investering doet en dat daardoor bijvoorbeeld de huur omlaag gaat. In de praktijk komt dit echter weinig voor.
In principe kan elke woning voorzien worden van spouwmuurisolatie, maar er zijn uitzonderingen en soms is het zelfs niet eens nodig omdat de spouwmuur al reeds geïsoleerd is. Woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben geen spouwmuur. Logischerwijs valt er dan dus weinig te isoleren. Woningen die na 1976 gebouwd zijn bevatten doorgaans al isolatiemateriaal in de spouwmuur. Feitelijk kunnen dus alleen woningen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn uitgerust worden met spouwmuurisolatie. Uitzondering daar weer op zijn woningen die gebouwd zijn tussen 1976 en 1988. Deze bevatten namelijk weliswaar spouwmuurisolatie, maar in veel gevallen werd toentertijd niet de hele spouw gevuld met isolatiemateriaal. Het isoleren van de spouwmuur in deze woningen wordt ook wel na-isoleren genoemd. Er worden gaatjes in de muur geboord waar het isolatiemateriaal doorheen wordt geblazen of gespoten (afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal). De gaten worden vervolgens netjes afgewerkt zodat er niets meer van de werkzaamheden is te zien.
Verschillende soorten spouwmuurisolatie
In onze artikelen over de kosten van een dakkapel en hoe je het beste een plat dak kunt isoleren kon je al lezen dat er verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar zijn. Er zitten daarbij gradaties in prijs, kwaliteit en isolatiewaarde. Alvast een eerste tip: beknibbel nooit op het isolatiemateriaal. Nu goed isoleren betekent later centjes overhouden in de portemonnee. De spouwmuur (laten) isoleren is een forse investering. Dan kun je het maar beter meteen goed doen!
De meest gebruikte soorten voor spouwmuurisolatie zijn vandaag de dag toch wel PUR isolatie, EPS parels en glaswol. Elk materiaal heeft zo zijn eigen eigenschappen. Belangrijk is in ieder geval dat de isolatiewaarde, ook wel lambda-waarde genoemd, zo klein mogelijk moet zijn. Hoe kleiner het getal, des te beter het isolatiemateriaal de woning zal isoleren. Hieronder een kleine uiteenzetting van de 3 meest gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie.
PUR isolatie/ PUR schuim
Dit is het meest bekende isolatiemateriaal van de drie. PUR isolatie is een schuim dat in de muren wordt gespoten en uit zichzelf hard wordt binnen een kort tijdsbestek. Gemiddeld ligt de isolatiewaarde van PUR schuim tussen de 0,026 en de 0,035. Hiermee is PUR isolatie het beste isolatiemateriaal van de drie. De lambda-waarde is namelijk het kleinst. Hier staat dan wel weer tegenover dat het de duurste vorm is van de spouwmuur isoleren.
EPS parels
EPS parels worden vervaardigd van natuurlijke materialen als waterstof en koolstof. Het is dan ook de meest milieuvriendelijke optie van alle drie. Bovendien zijn EPS parels ook nog eens geschikt om te recyclen. Extra duurzaam dus. De lambda-waarde van EPS parels ligt ongeveer op 0,033. Dit is een stuk hoger dan de beste vorm van PUR isolatie, maar logischerwijs is het kostenplaatje om de spouwmuur te laten isoleren minder fors dan bij PUR schuim.
Glaswol
Glaswol is het minst isolerende materiaal van de drie opties. De isolatiewaarde ligt gemiddeld tussen 0,034 en 0,040. Daar staat dan natuurlijk tegenover dat het de goedkoopste optie is om de spouwmuur te isoleren. Extra voordeel ten opzichte van EPS parels is dat glaswol ook als akoestische isolatie werkt. Het neemt geluid beter op. Ideaal als je middenin de stad of langs een drukke weg woont natuurlijk.
Kosten spouwmuurisolatie
Het uiteindelijke prijskaartje dat om de isolatie van de spouwmuur komt te hangen is afhankelijk van 3 factoren: het volume/het aantal vierkante meters, het gebruikte isolatiemateriaal en de vakman die het voor je uitvoert. Daarnaast kan ook de bereikbaarheid van de muur nog een rol spelen in de prijs. Als een isolatiespecialist halsbrekende capriolen moet uithalen om bij een muur te komen, zal de prijs ook iets hoger liggen.
Omdat elke woonsituatie anders is, is het moeilijk om een precieze prijsindicatie te geven. Om je toch een klein beetje een idee te geven van de gemiddelde kosten om een spouwmuur te laten isoleren, kun je met onderstaande prijzen rekening houden.
- PUR isolatie/PUR schuim: tussen de 25 en 30 euro per m²
- EPS parels: tussen de 20 en 25 euro per m²
- Glaswol isolatie: tussen de 15 en 20 euro per m²
Naast het volume en het isolatiemateriaal is dus tevens de isolatiespecialist verantwoordelijk voor een deel van het totale kostenplaatje. Het loont daarom om altijd meerdere isolatiespecialisten met elkaar te vergelijken. Vraag vrijblijvende offertes op bij verschillende vaklui om zo een beter beeld te krijgen van de totale kosten. Je kiest dan uiteindelijk zelf de vakman die de beste prijs-kwaliteitsverhouding hanteert. In veel gevallen levert zo’n vergelijking je een besparing op van tientallen tot honderden euro’s. Mooi meegenomen natuurlijk!
Zelf doen of laten doen?
In tegenstelling tot andere vormen van isoleren is het af te raden om zelf aan de slag te gaan met de spouwmuur isoleren. Het is namelijk een secuur klusje waarbij er veel fout kan gaan. Door het door een professional te laten doen weet je zeker dat je het optimale rendement behaalt uit de spouwmuurisolatie. Gemiddeld gezien is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie zo’n 4 jaar. Het zou zonde zijn als je besluit om zelf aan de slag te gaan, het te verprutsen en vervolgens je investering niet of pas na een hele lange tijd terugverdiend te hebben.
Naast het voordeel van een betere klimaatbeheersing binnen in de woning, levert spouwmuurisolatie natuurlijk ook een directe waardevermeerdering van je woning op. Mocht je vroeg of laat besluiten om te gaan verhuizen is de aanwezigheid van spouwmuurisolatie een mooi verkoopargument en kan het ervoor zorgen dat je woning tegen een hogere prijs in de markt gezet kan worden. Een extra goede reden dus om de spouwmuurisolatie door een expert te laten verzorgen!