Meubels opnieuw stofferen is de perfecte oplossing voor een nieuwe look, zonder dat je een compleet nieuw meubilair aan hoeft te schaffen. Als jij op zoek bent naar een nieuwe look voor jouw stoel, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar wat inspiratie. En die kun je hier vinden! We geven je eerst wat opties qua printjes en materialen, waarna we uitleg geven over zelf stofferen of laten stofferen. Ook geven we je nog een tip over de slijtvastheid van de stof, je wilt natuurlijk niet dat je na een maand wéér opnieuw mag bekleden!
1 Effen linnen stoffen
Effen linnen stoffen geven een schoon en luchtig karakter aan je stoel. Vooral als je dan ook nog eens voor een lichte kleur kiest. Maar ook een wat donkerdere kleur stof kan nog een rustige sfeer uitstralen.
Het voordeel van linnen is dat het lekker licht is en adement. Dat is niet alleen voordelig voor linnen kleding, maar ook voor linnen stoffering. Aan een linnen stoel zal je bijvoorbeeld niet zo snel blijven plakken of zweetplekken krijgen in de zomer. Maar het nadeel is wel dat wanneer je knoeit, de stof moeilijk schoon raakt. Hiervoor kun je de stoel natuurlijk impregneren, maar je moet altijd goed uit blijven kijken met een linnen stoffering!
https://nl.pinterest.com/pin/392728029975753881/
2 Vintage print
Vintage patronen raken waarschijnlijk nooit uit de mode, waardoor je met een vintage gestoffeerde stoel eigenlijk altijd goed zit! Je zal het pas opnieuw moeten stofferen wanneer je het printje zat bent – als je natuurlijk een goede kwaliteit stof koopt die lang mee gaat. Vintage printjes zijn er in heel veel verschillende soorten. Eigenlijk voldoet alles hieraan dat er antiek en authentiek uit ziet. Leuke vintage printjes zijn bijvoorbeeld retro printjes en bloemetjes printjes.
https://nl.pinterest.com/pin/478085316669879083/
3 Jacquard print
Jacquard stoffen zijn stoffen waar een printje in is geweven. Deze stoffen zijn erg populair bij zowel kleding als stoffering. Het voordeel hiervan is dat de stof soepel is, waardoor het makkelijker zal zijn om zelf een stoel hiermee te stofferen dan bijvoorbeeld leer. Een ander voordeel is, dat wanneer er per ongeluk een vlek op de stof komt, deze door het drukke printje minder snel opvalt. Ook deze printjes bestaan dus in allerlei vormen en kleuren, zoals het vintage printje.
https://nl.pinterest.com/pin/367465650834971019/
4 Leren stof
Een leren stoel is natuurlijk hartstikke mooi, vooral zo’n mooie grote leren fauteuil waar je heerlijk in kan hangen in de avond en een boekje kan lezen. Leren stoffen zijn het mooist in een natuurlijke kleur, zoals bruin of donkerrood. Maar ook zwart leer en gebroken wit kan heel mooi zijn! Een leren stof geeft jouw stoel een prachtige, karakteristieke uitstraling.
https://nl.pinterest.com/pin/447193437969156873/
5 Mexicaanse print
Wil jij eigenlijk precies het tegenovergestelde van zo’n karakteristieke sfeer die het leer geeft, of zo’n rustige uitstraling als het linnen? Dan is een Mexicaans printje wel wat voor jou. Typische Mexicaanse printjes bestaan uit verschillende stroken waarin allerlei felle kleuren worden gebruikt. In Mexico zie je van alles van dit materiaal: tassen, portemonnees, tafellopers, beelden, noem het maar op. En bij jou thuis vinden we dus misschien binnenkort wel een stoel met dit printje!
https://nl.pinterest.com/pin/515380751078254721/
6 Oosterse print
Vind je een druk printje wel leuk maar mag het iets subtieler dan zo’n Mexicaans printje, dan is een Oosters printje misschien wat voor jou. De Oosterse printjes bestaan wel uit verschillende kleuren, maar zijn wat minder fel dan de Mexicaanse stofjes. Vaak vormen Oosterse printjes ook wat meer één geheel door een bepaalde hoofdkleur te hebben (zoals rood of bruin), waar de andere kleuren bij passen.
https://nl.pinterest.com/pin/740701469934844231/
7. Velours meubelstof
Velours stof is een duurzame stof met een harig oppervlak. Deze stof kan er jarenlang als nieuw blijven uitzien. Het is het Franse woord voor fluweel maar het is niet hetzelfde als fluweel. Velours is vaak wat zwaarder, waardoor het ideaal is als meubelstof. De stof komt ook iets anders tot stand. Bij velours ontstaat het zachte oppervlak door het lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen.
https://nl.pinterest.com/pin/150941024981233995/
8. Zelf stofferen
Als je dan een leuk printje hebt uitgezocht moet je nog beslissen of je het zelf gaat stofferen of laat doen. Zelf stofferen is tegenwoordig niet heel moeilijk meer. Op het internet zijn er namelijk tal van artikelen en filmpjes te vinden die je uitleggen hoe dit werkt. Wij helpen je ook graag een eindje op weg. De benodigdheden voor zelf stofferen zijn:
- Stanleymes
- Hamer
- Schroevendraaier
- Schaar
- Nietenwipper en nietpistool
- Schuim of vullinnen
- Nieuwe stof
- Naald en draad (in de juiste kleur)
- Stift of aftekenpotlood
- Lijm
- Spelden
- Sierband
Maak voordat je aan de slag gaat een paar foto’s van de stoel uit verschillende hoeken. Zo kun je altijd nog terugkijken hoe het ook alweer zat. Het lijkt misschien allemaal logisch, totdat je de stoel helemaal kaal ziet… Maak daarna voorzichtig de oude stof los zonder deze te scheuren. Zo kun je hem als mal gebruiken voor de nieuwe stof. Deze knip je voorzichtig uit de lap stof die je hebt gekocht. Plaats het schuim vervolgens op de stoel en doe hier een laagje stof overheen, zodat het schuim en de nieuwe stof elkaar niet direct raken. Hierna kun je aan de slag met het plaatsen van de nieuwe stof. Let erop dat voordat je het vastniet, zeker weet dat er gelijke spanning op de stof staat en dat je printje recht zit.
9. Laten stofferen
Heb jij geen tijd of zin om je eigen stoel te stofferen, of heb je gewoon twee linken handen? Dan kun je natuurlijk de stoel gewoon laten stofferen. Er zijn veel bedrijven in Nederland die dit doen. Je kunt je stoel wegbrengen of de stoffeerder kan bij jou thuis komen om hem opnieuw te stofferen. Vraag voor de zekerheid bij drie verschillende bedrijven een offerte aan, dan ben je er zeker van dat je niet te veel betaalt!
Meubelstoffen kopen
Meubelstoffen kun je online kopen of in de winkel. Je koopt stof meestal per meter in de lengte. Voor de breedte moet je goed opletten wat er bij de omschrijving staat. Dit kan namelijk verschillen, maar is gemiddeld rond de 130 centimeter.
Om je stoel te stofferen kun je niet zomaar iedere stof kopen. Het beste is om speciale meubelstof te kopen. Dit, omdat deze vaak een hogere slijtvastheid. Bij meubelstoffen heb je vaak ook nog een keuze voor andere eigenschappen, zoals geïmpregneerde stoffen tegen vuil en brand, of waterafstotende stoffen. Je kunt ook stoffen kiezen die speciaal geschikt zijn gemaakt voor buitengebruik.
Ga dus goed na wat de eigenschappen zijn van de stof die jij koopt, want als je eenmaal je stoel opnieuw gaat bekleden is het wel zo prettig als het stof een lange tijd mee gaat. Ga hier ook bij na wat de functie wordt van jouw stoel. Als het gaat om een stoel in een wachtkamer zal je een duurdere, sterkere stof nodig hebben dan een stoel die voor de sier in je woonkamer staat.
Slijtvastheid van de stof
De slijtvastheid van een meubelstof is meestal sterker dan andere soorten stoffen. Dit wordt gemeten in Martindale. Het is aangeraden om voor meubelstoffen een Martindale tussen de 10.000 en 30.000 te hebben. Waarbij 30.000 natuurlijk het meest sterk is en geschikt voor intensief gebruik.