Een traplift is een grote uitkomst voor iedereen die hinder ondervindt bij het traplopen. Dat kan gebeuren op het moment dat je slechter ter been wordt, slechtziend bent of ver op leeftijd. Het voordeel van een traplift in zo’n situatie, is dat je je hele huis kan blijven gebruiken. De lift zorgt er namelijk voor dat je volledig zonder inspanning de trap op en af kan komen. Een traplift is natuurlijk wel een grote aankoop. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. In deze blog bespreken we alles wat belangrijk is als je een traplift aan wilt schaffen en plaatsen voor jezelf, of voor een familielid. S0mmige mensen komen via de WMO in hun gemeente in aanmerking voor een traplift. Dit scheelt in de kosten, dus ook dat bespreken we in deze blog
Voor wie kan een traplift een oplossing zijn?
Een traplift is een goede oplossing voor iedereen die nog lang in zijn huis wil wonen, maar die door een fysieke beperking geen, of moeizaam gebruik kan maken van de trap. Kortom, voor mensen die graag hun hele woning willen blijven gebruiken, maar voor wie de trap een hindernis is. Dat kan het geval zijn in de volgende situaties:
- Wanneer je flink op leeftijd en slecht ter been bent.
- Als je gebruik maakt van een rolstoel
- Wanneer je blind of slechtziend bent.
- Wanneer je lijdt aan ernstige obesitas.
- Als je een kind hebt met een fysieke handicap
In sommige situaties, zoals bij bijvoorbeeld obesitas, is er een traplift op maat nodig. Verderop in het artikel vertellen we daar meer over.
https://nl.pinterest.com/pin/686024955717232276/
Oriënteren op een traplift: prijs
Elke traplift moet voldoen aan de Nederlandse veiligheidseisen. Wat dat betreft zou je dus altijd goed moeten zitten – letterlijk en figuurlijk. De prijs van een traplift hangt in de eerste plaats nauw samen met de vorm van de trap die je hebt. Zo kan een trap geen, één, twee of meer bochten hebben. Met name als de trap drie bochten heeft, kan de prijs van een traplift stevig oplopen, omdat een traplift met meerdere bochten bewerkelijker is om te produceren.
Dit zijn gemiddelde prijzen voor trapliften per type trap:
- Traplift voor een rechte trap: 2600 euro – 5400 euro.
- Traplift voor een trap met één bocht: 5090 euro – 10580 euro
- Lift voor meerdere bochten: 5850 euro – 12490 eur0
Een traplift voor meerdere mochten is dus een stuk prijziger.
Het merk van de lift
Een traplift mag alleen verkocht en geplaatst worden wanneer deze voldoet aan alle veiligheidseisen. Wat dat betreft hoef je voor de veiligheid dus niet per se een merk aan te schaffen. Wel zullen de trapliften van bekende merken zoals Thyssenkrupp, een wat mooiere afwerking en meer comfort bieden.
Voor het aanschaffen van een traplift is het daarom slim om niet alleen de leveranciers, maar ook de merken onderling te vergelijken.
Design en comfort
Een traplift is per definitie maatwerk: hij moet aansluiten bij de beperking die je ondervindt en bij jouw behoeften. Toch is het qua design en comfort wel erg prettig als hij mooi bij je woning en bij jou past. Waar kan je zoal aan denken bij een aangepast design:
- Kleur en materiaal van de zitting.
- Handmatige of automatische bediening (meestal is de handmatige bediening standaard)
- Specifieke draaimogelijkheden voor de stoel
De prijs loopt met een meer luxe design en meer bedieningsmogelijkheden natuurlijk wel op.
De tweedehands lift is ook een mogelijkheid.
Met een tweedehands traplift heb je wat betreft aanpassingen natuurlijk minder mogelijkheden, maar als je een geschikt tweedehands model aan kan schaffen, spaar je daar duizend(en) euro’s mee uit. Een traplift voor een rechte trap bijvoorbeeld, is te koop vanaf ongeveer 2600 euro. Een tweedehands traplift voor een rechte trap kost bijvoorbeeld 1700 euro. Een aantal leveranciers verkopen goede tweedehands modellen.
Je kan een tweedehands traplift niet in alle opzichten aanpassen, maar een goede leverancier zal de tweedehandslift zo goed mogelijk op maat maken voor de nieuwe kopers.
Overweeg goed of het echt nodig is om hoge kosten te maken
Een traplift – zeker nieuw – is een grote aanschaf. Helemaal wanneer je deze compleet zelf moet aanschaffen, zonder ondersteuning van bijvoorbeeld de WMO. Verdiep je daarom ook in de mogelijkheden om een traplift te leasen of huren.
Een beroep doen op de WMO als je een traplift nodig hebt.
De WMO staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. In sommige gevallen kan je hier een beroep op doen als je een traplift nodig hebt. De WMO is de wetgeving van Nederlandse gemeenten die mensen ondersteunt bij het zo lang mogelijk thuis wonen. Daar kan ook een traplift bij horen. De gemeente kan dan met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage een traplift aan jou in bruikleen geven, of jou de traplift als eigendom geven.
Bij het geven in bruikleen of ‘als eigendom geven’ komt dus wel een eigen bijdrage kijken. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger deze eigen bijdrage is. In veel situaties van mensen met een koophuis is deze eigen bijdrage zo groot dat je de traplift dan wellicht beter zelf kan aanschaffen.
Wanneer kom je in aanmerking voor een traplift via de WMO?
Het is niet zo dat mensen in bepaalde situaties (zoals bijvoorbeeld met slecht ter been zijn) standaard via de WMO in aanmerking k0men voor een traplift. De gemeente zal eerst kijken wat jouw situatie is, hoeveel je nog zelf kan en de hele situatie in kaart brengen. Feitelijk is het zo dat je eerst een beperking meldt aan de gemeente, en de gemeente zal vervolgens kijken welke oplossing daar het beste bij past. Het kan ook zijn dat dat een andere oplossing is, en dat je geen ondersteuning voor een traplift zal ontvangen vanuit de gemeente. Het staat je vrij om in dat geval toch een traplift aan te schaffen, maar dat moet je dan wel zelf doen.
Als een traplift mogelijk de beste oplossing voor jou is, kan het wel de moeite lonen om in elk geval een aanvraag in te dienen.
Hoe kan je een traplift aanvragen via de WMO?
Als je via de WMO een traplift aan wilt vragen, kan je dat het snelst via de volgende stappen regelen:
- Neem contact op met het WMO loket uit jouw gemeente, of het sociale wijkteam
- Vul je aanvraag in (hierin staan onder meer vragen over je medische gegevens en je financiële situatie).
- Je ontvangt na uiterlijk 6 weken een reactie op je aanvraag.
- Na goedkeuring van je aanvraag volgt er een ‘keukentafelgesprek’. Een WMO consulent(e) komt dan bij je langs om je persoonlijke situatie en je woning te bekijken voor de beste oplossing (het kan dus ook zijn dat dat volgens de gemeente geen traplift is).
- Na 6 weken krijg je antwoord op de vraag of je in aanmerking komt voor ondersteuning van de WMO.
Je kan op de website van het CAK berekenen wat jouw eigen bijdrage zou zijn als je in aanmerking komt voor een traplift. Is deze bijdrage erg hoog, dan kan je eventueel bekijken wat de belastingmogelijkheden zijn als je hem zelf aanschaft. Een traplift is fiscaal aftrekbaar, al zijn de mogelijkheden op dit gebied de laatste jaren beperkter geworden.
De eisen waaraan je trap moet voldoen voor je een traplift laat plaatsen.
Als je een traplift wilt laten plaatsen, moet je trap daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. Een traplift wordt geplaatst aan de treden. Daarvoor moet je trap minstens 70 cm breed zijn. Een traplift kan ook aan de buitenkant van de trap geplaatst worden, maar dan zal de trapleuning verwijderd moeten worden. Om te zorgen dat er dan nog steeds een leuning is, kan er een dubbele trapliftrails geplaatst worden, waarbij de bovenste rails de functie heeft van een leuning.
De trap waarop de lift wordt geplaatst moet natuurlijk stevig zijn, en goed onderhouden.
Verschillende soorten trapliften en waar je rekening mee moet houden
Een traplift is altijd maatwerk. Hij moet voldoen aan jouw wensen en eisen, of je nu een handicap hebt of slecht ter been bent. Wel kan je de volgende speciale trapliften onderscheiden:
- Traplift voor slechtzienden en blinden, met onder meer obstakelherkenning en aangepaste bediening
- Traplift voor mensen met overgewicht, deze kan een zwaardere belasting aan en heeft eventueel een bredere zitting.
- Lift voor rolstoelgebruikers
- Een buitentraplift die speciaal is gemaakt voor omstandigheden buiten zoals hitte, kou, UV straling en regen.
Bij de traplift die speciaal is aangepast op een persoon met overgewicht, moet je er qua ruimte rekening mee houden dat de stoel groter is.
Veel trapliften zijn al goed geschikt voor mensen met een rolstoel. De stoel van de traplift is namelijk draaibaar en heeft opklapbare armleuningen. Zo kan je makkelijk vanuit je rolstoel in de traplift gaan zitten. Er zijn ook trapliften met een plateau waar de complete rolstoel op geplaatst kan worden, om zo de trap op te gaan. Deze zijn echter zo duur en nemen zoveel ruimte in beslag, dat deze zelden geïnstalleerd worden.
Een ervaren leverancier zal met je meedenken en de beste lift bieden voor de beperking die je hebt.
Vergelijk de leveranciers als je een traplift aan wilt schaffen
Heel belangrijk als je een traplift aan wilt schaffen, is het vergelijken van de leveranciers en informeren naar hun mogelijkheden (als deze niet voldoende op de website worden aangegeven).
Zo kan je bij het vergelijken van de leveranciers op het volgende letten:
- Welke prijs vraagt het bedrijf voor de traplift?
- Er zijn leveranciers die met je zoeken naar alle mogelijke vergoedingen voor de traplift (zoals onder meer WMO)
- Besteedt het bedrijf aandacht aan onderhoudsbeurten voor de traplift?
- Is het bedrijf daadwerkelijk gespecialiseerd in trapliften? Trapliften plaatsen is namelijk een vak apart. Het plaatsen van een lift moet door een specialist gedaan worden.
Bij de meeste bedrijven kan je gratis een offerte aanvragen.
https://nl.pinterest.com/pin/573927546260600043/
Houd rekening met de waarde van het huis als er een traplift aanwezig is.
Bij een koophuis zal je rekening moeten houden met de waarde van het huis als je een traplift plaatst, óf de lift verwijderen op het moment dat je gaat verhuizen. Iemand die zelf geen traplift nodig heeft, zal de traplift niet in huis willen. De waarde van je huis zal dan omlaag gaan. Als je de traplift verwijderd kan hij, als deze niet te oud is, nog wat geld opbrengen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat er na het verwijderen van de traplift bevestigingsgaten kunnen zijn. Deze zijn prijzig om op te vullen. Wél is het goed voor de waarde van het huis om deze gaten netjes te laten opknappen.
Een traplift op zichzelf voegt dus geen waarde toe aan je huis. Het zou alleen iets toevoegen wanneer je je huis zou verkopen aan mensen die slecht ter been zijn, maar zo’n verkoop is natuurlijk zeldzaam.
Een traplift plaatsen in een huurhuis: hier moet je rekening mee houden.
In de meeste gevallen kan je en mag je een traplift plaatsen in een huurhuis. Wel is het nodig om daar eerst toestemming voor te vragen. Net als met een koophuis zal je (volledig) zelf de kosten moeten betalen. Omdat je een traplift in de meeste gevallen niet kan en wilt meenemen naar een volgende woning, zal je hem moeten laten verwijderen als je verhuist. Dit kan kosten met zich meebrengen.
Als de traplift nog niet zo oud is kan je hem in sommige gevallen wél te koop aanbieden, wat de kosten van het verwijderen wat zal drukken.
Hou er ook rekening mee dat de traplift niet alleen verwijderd moet worden uit het huurhuis, maar dat ook de bevestigingsgaten gedicht moeten worden. In sommige gevallen kan dit honderden euro’s kosten.
Van een traplift die bij je past ervaar je veel gemak
Een traplift is niet goedkoop, maar geeft je de mogelijkheid om zelfstandig, of langer zelfstandig te blijven wonen en veilig de trap te gebruiken. Dankzij de traplift is traplopen niet langer een hindernis meer. Omdat een traplift een grote aanschaf is, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:
- Is een traplift aanschaffen echt de beste oplossing?
- Onderzoek of je in aanmerking komt voor een traplift via de WMO
- Bekijk de mogelijkheden om de traplift fiscaal af te trekken
- Vergelijk goed de leveranciers en de service die ze bieden, en voor welke prijs ze dit doen.
- Elke traplift zou moeten voldoen aan de veiligheidseisen, maar een goed merk biedt vaak een mooiere afwerking en een beter comfort. Het is slim om op dit gebied de mogelijkheden en prijzen te vergelijken.
- Je kan een traplift ook tweedehands aanschaffen, dit scheelt vaak honderden, of zelfs duizenden euro’s.
- Om een traplift te plaatsen in een huurhuis heb je toestemming nodig. Bij verhuizen zal je hem moeten laten verwijderen. Ook als je verhuist uit een koophuis moet je de trap meestal verwijderen, voor een goede waarde van je huis.
Een traplift biedt voor allerlei beperkingen een hoog comfort. Voor iemand die slechtziend is, blind of aan obesitas lijdt, zijn er wat extra aanpassingen nodig. Dit kunnen bijvoorbeeld een aangepaste stoel of een aangepaste bediening zijn.
Naast de noodzakelijke aanpassingen kan je een traplift nog verder aanpassen naar je eigen wensen, zoals bijvoorbeeld kleur, materiaal en automatische of handmatige bediening.