TV-abonnement vergelijken; waar let je op bij het kiezen van een TV-abonnement?

TV-abonnement vergelijken; waar let je op bij het kiezen van een TV-abonnement?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Waar in de vorige eeuw het medium nog bepaalde, wanneer en wat je keek, zo is dat tegenwoordig de omgekeerde wereld. Jij, de consument bepaalt hoe jij je ideale TV-abonnement samenstelt. Daarbij heb je de keuze uit meerdere providers, meerdere pakketten en meerdere zenders.

Kortom, drie keer meer is drie keer zoveel keuze en dat maakt het er zeker niet gemakkelijk op als je op een zaterdagmiddag een nieuw of ander TV-abonnement wil afsluiten. De eerste stap die we je aanraden is in je achterhoofd te nemen welk abonnement of pakket geschikt is voor je en aansluit bij je persoonlijke wensen.

Als je dit niet doet dan kom je gegarandeerd terecht in een woud aan TV-abonnementen, waardoor je aan het einde van de rit de bomen door het bos niet meer zit. Zoveel verschillende keuzes zijn er!


Wat sluit aan bij mijn persoonlijke wensen?

Als consument is het verstandig om af te bakenen wat je wensen zijn. Als je dit niet doet dan bestaat de kans dat je wordt verleid door een aanbieding van één van de providers. Denk hierbij aan de volgende criteria:

  • De kwaliteit van het beeld
  • Het aanbod van het aantal zenders
  • De provider (een andere of nieuwe provider)
  • Interactieve televisie
  • De techniek (kabel, DSL en glasvezel)
  • Welke mogelijkheden tot extra’s heb ik in mijn pakket?
  • Alles in één of internet, tv en telefonie ‘los’ van elkaar?
  • De prijs

Voor de meeste gelden maar een aantal speerpunten die van belang zijn bij het uitkiezen van een geschikt abonnement. Op dit moment zetten de meeste providers in op digitale televisie of ze zijn hier al volledig op overgeschakeld. Analoge televisie is verleden tijd met andere woorden en als we het dan over de kwaliteit hebben van het beeld dan is te stellen dat dit bij ieder digitaal abonnement meer dan goed is.

Consumenten stappen steeds meer over naar een digitale en interactieve vorm van tv kijken en bepalen zelf wanneer ze wat kijken. Daarbij komt dat mensen graag een eigen scherm tot hun beschikking hebben waarmee ze graag televisiezenders willen ontvangen op een tablet, waarbij internet ook een onderdeel wordt van een TV-abonnement. Bij de alles in één pakketten zit ook nog telefonie bij in.


Waar moet je op letten?

De beste optie om TV-abonnementen te vergelijken is om vergelijkingssites te gebruiken, want zo heb je in één oogopslag een overzicht van de mogelijkheden van abonnementen voor de televisie. Bij de meeste vergelijkingssites vul je de postcode in van de straat waar je woont en het huisnummer. Zo kan de site ook gelijk controleren of er glasvezel bij jou in de buurt is. Daarnaast kun je bij sommige websites nog een aantal criteria aangeven, zoals de prijs, internetsnelheid en de provider als je hierin een speciale voorkeur hebt. Een dergelijke vergelijkingssite is handig en bruikbaar, maar ook hierin zitten een aantal punten waar je op moet letten. We nemen ze snel even met je door.

De onafhankelijkheid van de site

Gebruik een vergelijkingssite die zelf aangeeft dat die onafhankelijk is. Zo is Prijsvergelijken een voorbeeld van een overzichtelijke en onafhankelijke site.

Keurmerken

Keurmerken geven aan dat een website betrouwbaar, onafhankelijk en eerlijk is. Meestal is dit boven en/of onderaan de pagina van de desbetreffende website te vinden.

Transparantie

Een vergelijkingssite die niet aangeeft hoe deze aan hun inkomsten komen, of met andere woorden welk verdienmodel schuilt achter de site, is minder betrouwbaar te noemen. Kijk hier goed naar. Meestal is dit onderaan de site te vinden.

De aanbiedingen

Grote providers als Ziggo, KPN en XS4ALL proberen je te verleiden met aanbiedingen. Nu is dit hun goed recht, maar voor jou als consument is het raadzaam om te kijken naar jaarkosten van een abonnement in plaats van de maandelijkse kosten. Meestal zijn de aanbiedingen zeer scherp en lijkt het aantrekkelijk, maar deze lopen na pakweg 3,6 of 9 maanden geheid af. Daarna betaal je de volle maandprijs.

De snelheid van het internet

Hierin zijn twee punten belangrijk, namelijk welke snelheid ontvang je en welke snelheid heb je nodig? Vaak ontvang je de aangegeven snelheid niet, omdat deze maximale snelheid door je gekozen of aanwezige aansluitingstechniek (kabel, DSL, glasvezel) al is vastgelegd. Controleer de afstand van je huis naar de centrale. Het tweede addertje onder het gras is welke snelheid je nodig hebt. Vaak lijkt een laag getal, zoals 20Mbit/s, een te beperkte snelheid, maar hiermee heb je de mogelijkheid om te streamen, browsen en mailen.


Goedkoopste TV abonnement

We hadden het daarnet al over de prijs als criteria voor het kiezen van een geschikt TV-abonnement. Hierbij is het ook handig om te kijken naar de eenmalige kosten, zoals de aansluitingskosten. Deze kosten zitten doorgaans op twee a drie tientjes.

Welk abonnement past bij jou?

Nu is de prijs één criterium om naar te kijken, maar om alleen dit punt te nemen in het kiezen van een passend abonnement… je kunt het je afvragen. Ga ook na bij welke provider je een goed gevoel krijgt, want de kwaliteit en de service zijn minstens zo belangrijk. Zo krijg je bij pakketten van Ziggo een gratis monteur voor als een storing zich voordoet. Dit extra stukje service kan het verschil maken, al hoop je natuurlijk ongestoord je zondagmiddag of doordeweekse avond door te kunnen komen voor de buis. Hieronder een rijtje met bekende providers. Bij deze providers is het verstandig om internet bij een pakket te nemen, omdat dan de kosten gemiddeld lager uitvallen.

  1. Ziggo
  2. KPN
  3. T-mobile
  4. Telfort
  5. Tele 2
  6. Xs4all
  7. Online

De Consumentenbond test ieder kwartaal welke provider het beste scoort op een aantal variabelen. Dit zijn de variabelen kwaliteit en storingen. Ook dit is een goede indicatie om te kijken bij welke provider je nu goed uit bent. Deze test is betrouwbaar te noemen, omdat iedere maand 10.000 consumenten beoordelingen geven.


TV kijken op ander device

Tot slot geven we nog een extra tip over waar je op moet letten bij het kiezen van een TV-abonnement. Of eigenlijk anders gezegd: Het gevecht om de afstandsbediening lijkt bij de meest providers verleden tijd, want het is mogelijk om via het tablet of de smartphone televisie te kijken. Als je een internetabonnement hebt, naast je televisieabonnement bij dezelfde provider dan kun je gebruik maken van deze mogelijkheid. Een aantal providers maken gebruiken van een speciale applicatie, terwijl de andere juist voor een website kiezen. Hieronder een korte impressie van de mogelijkheden bij verschillende providers.

KPN

KPN maakt gebruik van een applicatie (KPN Interactive TV Online) en de website itvonline.nl. Hierop kun je ruim 30 zenders kijken en op de website kun je ook films en series uit het video-on-demand-aanbod bekijken.

CanalDigitaal

Met de applicatie CanalDigitaal TV App kun je via je computer, tablet, smartphone en tv kijken binnenshuis en buitenshuis.

Ziggo

Voorheen had Ziggo de website Horizon Go en nu heeft de provider de naam veranderd naar Ziggo Go. Hiermee kun je tachtig zenders live bekijken, al is dit wel afhankelijk van je abonnement.

XS4ALL

Via XS4ALL Web TV kun je ruim 30 tv-zenders ontvangen. Via een app voor de smartphone en tablet is dit ook mogelijk.

Bij het kiezen van een geschikt TV-abonnement moet je nogal op een aantal zaken letten en in dit artikel hebben we zo uitgebreid mogelijk uitgelegd welke stappen je het best kan nemen en welke mogelijkheden daarbij passen. Het beste is om dit te doen via een vergelijkingssite, maar check vooral of deze site wel onafhankelijk, eerlijk en betrouwbaar is. Dan zit je vaak al in de goede richting!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag