6 tips voor het verbouwen van je wc

6 tips voor het verbouwen van je wc

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Het kleinste kamertje in huis is een kamertje dat wel eens wat aandacht verdient. Want ongemerkt breng je een heleboel tijd door op het toilet. Gemiddeld genomen zit een persoon ongeveer vijftig minuten per week op de wc. Als je dat omrekent naar een jaar, is dat zo’n 43 uur per jaar. Stel dat je honderd wordt, dan zit je van die honderd jaar ongeveer een halfjaar op de wc. Als je zoveel tijd ergens besteedt, dan is het fijn dat dit een ruimte is waar je je op je gemak voelt. En als het er ook nog eens goed uitziet, is het helemaal fantastisch. Is jouw wc toe aan een grondige verbouwing of renovatie? Dan is dit artikel iets voor jou, want wij geven je handige tips voor het verbouwen van je wc.


Maak een plan

Je toilet een opfrisbeurt geven die even wat meer inhoudt dan een doekje over de bril halen, kost wat voorbereiding. Wat wil je precies met je wc? Is het voldoende om de muren een nieuw kleurtje te geven en de kit te vervangen? Of wil je nieuwe tegels, een nieuwe toiletpot en een nieuw fonteintje? Breng van tevoren je wensen in kaart en bepaal daarbij je budget. Als je weet wat je wil dan kun je gerichter op zoek gaan naar materialen.

Bezoek een speciaalzaak of bouwmarkt

Weet je nog niet zo goed wat je wil? Dan is het handig om eerst wat inspiratie op te doen bij een sanitairspeciaalzaak of een bouwmarkt bij je in de buurt. Daar krijg je een indicatie van wat er mogelijk is en kun je ook direct zien wat de gemiddelde kosten zijn voor materiaal. Vaak vind je in de showroom heel ‘gelikte’ (wat een raar woord is als je het over toiletten hebt) toiletten die wat koud en afstandelijk aanvoelen. Bedenk je daarom goed dat je een toilet natuurlijk nog helemaal naar wens kunt afstijlen. Met je eigen foto’s, schilderijtjes en ander decoratiemateriaal wordt je toilet helemaal van jou.

Kies een stijl die bij je past

Een toilet met een Aziatisch tintje, een toilet met natuurlijke materialen of juist een strak toilet met donkergrijze tegels? Aangezien je je toilet waarschijnlijk maar eens in de twintig jaar verbouwd is het verstandig om een stijl te kiezen die bij je past, en niet met modegrillen mee te gaan. Want wat je nu leuk vindt, moet je over pak ‘m beet vijftien jaar ook nog mooi vinden. Probeer het daarom wat neutraal te houden. Neutraal is overigens niet hetzelfde als saai. Neutraal biedt de mogelijkheid om met accessoires steeds weer een andere look te creëeren.

Een vakman inschakelen of zelf gaan klussen?

Een beetje doe-het-zelver kan prima zijn eigen wc zelf verbouwen. Maar als je niet gezegend bent met twee rechterhanden dan doe je er goed aan om een vakman in te schakelen. Dan weet je zeker dat je blij zult zijn met het resultaat en hoef je je er zelf niet druk om te maken of het wel goed komt. Onder andere via werkspot.nl vind je vakmannen bij jou in de buurt.


Wat zijn de kosten voor het (laten) verbouwen van je wc?

Wat een verbouwing van je wc gaat kosten hangt volledig af van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en welk materiaal je daarbij gaat gebruiken. Voor het verven van de muren en het vervangen van de kit kun je met honderd euro al een heel eind komen. Voor het compleet slopen van je huidige toilet en het aanleggen van een nieuwe toiletpot, fonteintje, tegel- en stucwerk, kun je gerust rekening houden met bedragen van €5.000,-. Dat is een bedrag dat er niet om liegt. Als je zelf handig bent dan kun je flink besparen op de kosten voor een vakman. Ben je niet zo handig, dan is het het geld waard om het werk, of een deel van het werk, uit te laten besteden.


Aan de slag met je wc

Als je besloten hebt hoe je wc eruit moet komen te zien, wat dat precies gaat kosten en wie dat uit moet gaan voeren, dan kun je materialen gaan inslaan en aan de slag. Ben je zelf degene die aan de slag gaat? Een kort stappenplan voor een gehele renovatie van je toilet.

  • Slopen

Allereerst moet de sloophamer gehanteerd worden. De oude tegeltjes moeten er uit, het fonteintje moet eruit gesloopt worden en ook van de toiletpot hoeft weinig over te blijven. Verwijder het oude leidingwerk (indien dat niet meer voldoet) en breng dat naar een oud-ijzer-handelaar. Dan krijg je er misschien nog wel een paar centen voor. Veel mensen vinden het slopen het leukst aan verbouwen. En dat is ook wel logisch. Er kan weinig fout gaan, je hoeft er weinig geduld voor op te brengen en het is vaak een heerlijke start van je verbouwing als je even lekker met een sloophamer kunt rammen.

  • Leidingwerk

Het leidingwerk is het minst zichtbare, maar tevens het belangrijkste onderdeel van je toilet. Als het leidingwerk slecht is aangelegd krijg je daar later altijd problemen mee. Verstopte toiletten, overstromingen; dat moet je allemaal niet willen. Het is dus van belang dat je goed kijkt naar wat van de buizen en leidingen nog bruikbaar is, en wat beter vervangen kan worden. Vraag desnoods hulp van een loodgieter, als je er zelf niet helemaal uitkomt.

  • Vloer- en wandtegels

Wist je dat je vloertegels wel tegen de wand kunt plaatsen, maar wandtegels niet tegen de vloer? Als je alles in één stijl wilt, dan is het wellicht een handige optie om voor vloertegels te kiezen. Er zijn echter nog veel meer opties mogelijk. Je kunt de wandtegels ook tot halverwege plaatsen en ervoor kiezen om de bovenste helft te behangen of te verven met een structuurverf. Tegels plaats je met een speciale tegellijm. Bezuinig niet op tegelkruisjes, die je tussen de tegels plaatst om alle tegels exact met dezelfde ruimte van elkaar te scheiden. Zo op het oog tegels recht plaatsen is voor velen niet te doen.

  • Voegen

Als de tegels allemaal op hun plaats liggen of hangen kan er gevoegd worden. In wc’s zie je veel wit of grijze voegen, maar er zijn veel meer kleuren waar je uit kunt kiezen. Durf je een gedurfde kleur uit te zoeken? Of ga je voor veilig grijs of wit? Na het voegen dien je de tegels schoon te maken met een speciale cementsluierverwijderaar. Dit koop je onder andere van merken als Alabastine en HG, en kun je kopen bij de bouwmarkt of supermarkt. Ook online is dit te verkrijgen.

  • Plafond stuken

Is je plafond aan nieuw stucwerk toe? Of wil je de muren nog laten stuken alvorens je er nieuwe tegels op plaatst? Dan is het een logische stap om dit eerst te doen. Stuken is een secuur klusje, wat niet iedereen zomaar in de vingers heeft. Ook kan het erg vies worden in de ruimte die je stukt, dus het is handig als je op het moment dat je gaat stuken nog zo weinig mogelijk in je toiletruimte hebt staan.

  • Verven

Waar veel mensen niet aan denken maar wat toch een belangrijk onderdeel van een toiletruimte is, is de deur en het deurkozijn. Hoe is de staat van de verf? Geef indien nodig de deur en het kozijn nog een likje verf.

  • Toiletpot

Ga je voor een hangtoilet of voor een staand exemplaar? De voorkeur van veel mensen zal uitgaan naar een hangpot, maar niet iedere wc-ruimte is hier geschikt voor. Heb je wel voldoende ruimte dan is een hangpot aan te raden. Deze zijn makkelijker schoon te houden en je kunt er makkelijk onderdoor dweilen. De meeste nieuwe toiletten zijn overigens Rim-free, dus zonder spoelrand. Dit komt ook de hygiëne ten goede.

  • Finishing touch

Tot slot hang je het fonteintje op de goede plek en hang je een lamp aan het plafond. Mocht je denken er hiermee te zijn, dan heb je het mis, want er moet uiteraard ook nog een toiletrolhouder opgehangen worden, een haakje voor de handdoek, misschien nog een kastje onder het fonteintje en andere tierelantijntjes. Vaak maken die tierelantijntjes het kleinste kamertje in huis helemaal af. Een leuk schilderijtje of een mooie foto, een plankje met decoratie en geurstokjes en mooie accessoires zoals een wc-borstelhouder of mandjes met daarin attributen voor de persoonlijke hygiëne.

Klaar met verbouwen? Goed gedaan! Als je tevreden bent met het resultaat dan is het leuk om er in familiekring even een ceremonieel momentje met een knipoog van te maken. Ook wanneer je hulp van vrienden hebt gehad is dit leuk om te doen. Misschien kan er iemand een lintje (of een stuk toiletpapier!) doorknippen, of mag degene die het toilet verbouwd heeft de symbolische eerste nummer twee leggen. Misschien kun je zelfs koekjes serveren in de vorm van een drolletje. In ieder geval: je mag trots zijn op wat je hebt gedaan en daar mag best even bij stilgestaan worden.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag