Hoera! Je gaat verhuizen! Een nieuw huis voelt voor veel mensen als een nieuw begin. Een nieuwe straat, een nieuwe omgeving, nieuwe buren. De meeste mensen hebben heel veel zin om in hun nieuwe huis te gaan wonen. Maar het verhuizen op zich, dat is vaak wel even een dingetje. Verhuizen staat niet voor niets in de top 3 met meest stressvolle situaties in een mensenleven, na het overlijden van een naaste en een scheiding. Want er moet nogal wat gebeuren. Al je spullen, die je soms al jarenlang ergens in huis hebt opgeborgen, moeten door de handen. Sommige spullen gooi je weg, sommige spullen geef je aan iemand anders, en de rest? Dat pak je in. Wat je witgoed betreft hoef je gelukkig vaak niet lang na te denken over of je het meeneemt naar je nieuwe woning. Als er in je nieuwe woning nog geen witgoed aanwezig is is de kans groot dat je je huidige witgoed meeneemt. Maar hoe pak je dat nou het best aan? In dit artikel geven we je een aantal handige tips die het verhuizen van witgoed een stuk gemakkelijker maken.
Wat is witgoed?
Onder witgoed verstaan we huishoudelijke apparaten zoals je koelkast, vrieskist, koel-vriescombinatie, wasmachine en je wasdroger. Misschien heb je ook nog wel een centrifuge in huis, dat valt er ook onder. Deze producten hebben de term witgoed gekregen omdat ze van oudsher vaak een witte kleur hebben. Tegenwoordig is dat allang niet meer het geval. Vooral bij koelkasten zie je tegenwoordig veel meer verschillende kleuren. De term witgoed telt tegenwoordig dus ook voor je knalrode Smeg of je kekke mintgroene koelkast. De term witgoed onderscheidt zich ook van het ‘bruingoed’, wat een veel minder bekende term is. Je televisie en radiotoestel valt onder bruingoed.
Je witgoed verhuizen
Je kunt er best tegenop kijken om je witgoed te moeten verhuizen. Het zijn dan ook vaak logge, zware apparaten die je niet voor niets ergens in een hoekje hebt neergezet om ze daar nooit weer vandaan te halen. Bereid je daarom goed voor wanneer je je koelkast en wasmachine gaat verhuizen. Dat scheelt een hoop werk.
1. Een erkend verhuisbedrijf inschakelen
Het makkelijkst is om een verhuisbedrijf in te schakelen voor het verhuizen van al je spullen. Verhuizers zijn gewend om grote objecten te verplaatsen en weten precies hoe ze jouw grote Amerikaanse koelkast door die smalle deurpost krijgen. In het geval dat je een verhuisbedrijf inschakelt hoef je zelf weinig te doen. Toch zijn er enkele aandachtspunten:
- Haal je koelkast leeg en stop de inhoud in dozen of koeltassen.
- Maak de koelkast alvast schoon. Dat scheelt je veel schoonmaakwerk in je nieuwe woning en maakt het werk voor de verhuizers ook een stuk hygiënischer.
- Koppel een dag voor je verhuizing de slang van je wasmachine los en laat deze goed uitlekken.
- Laat ook het water uit het kleine klepje onderaan je wasmachine weglopen. Hiervoor kantel je even je wasmachine en vang je het water op in een bakje of emmer/
- Plak het snoer met stekker en de slang na het uitlekken vast aan de bovenkant van de wasmachine met een stukje tape. Dit zorgt ervoor dat de verhuizers niet struikelen.
- Om je witgoed te beschermen kun je deze met noppenfolie inpakken.
2. Je koelkast verhuizen
Een koelkast kun je niet zomaar in een verhuiswagen zetten en in je nieuwe huis weer aanzetten. Je doet er goed aan om je koelkast rechtop te verplaatsen. De olie van de compressor wordt namelijk geschud als je je koelkast kantelt en kan dan terecht komen bij de verdamper. Dit kan voor grote problemen zorgen. Moet je toch de koelkast even kantelen, dan is het belangrijk om de koelkast in je nieuwe woning gedurende een halve dag nog niet aan te sluiten. Twaalf uren wachten is gemiddeld genomen het minimum, maar voor de zekerheid kun je ook contact opnemen met de fabrikant om kort te sluiten wat voor jouw type koelkast de minimumtijd is.
Heeft je koelkast helemaal plat gelegen? Dan moet je minimaal uitgaan van vierentwintig uur.
Het is erg handig als je je koelkast voorafgaand aan de verhuizing goed schoonmaakt. Zo kun je in je nieuwe woning de schone planken er zo inzetten en kun je daar eerst weer een hele tijd plezier van hebben. Ook is het goed mogelijk dat in je vorige woning vuil achter of naast je koelkast terecht is gekomen en daardoor de zijkant of achterkant van je koelkast erg vies is geworden. Voor het welzijn en de hygiëne van degenen die je helpen verhuizen is het wenselijk om je koelkast van tevoren goed te reinigen.
Zet voordat je je witgoed gaat verhuizen ook goed alle deuren vast.
3. Je diepvriezer verhuizen
Je diepvriezer of vrieskist moet geheel ontdooid zijn voordat deze verhuisd kan worden. Ook weer iets om tegenop te kijken, want je hebt geen zin om veel duur vlees weg te moeten gooien. Probeer daarom een paar weken voordat je gaat verhuizen al steeds iets te eten dat afkomstig is uit de vrieskist en probeer vooral niets nieuws te kopen wat de vriezer ingaat. Zo heb je de dag voordat je gaat verhuizen een zo leeg mogelijke diepvriezer en kun je die gemakkelijker ontdooien.
Nieuwe modellen hebben vaak een klepje om het smeltwater handig af te voeren. Heb je nou niet zo’n klepje, dan leg je een flinke stapel handdoeken rondom je vriezer en plaats je onderin je vriezer bakjes om zoveel mogelijk smeltwater op te vangen.
Tip: duurt het ontdooien je te lang? Zet dan eens een kom met warme water in je vriezer. Je zult zien dat het zo een stuk sneller gaat!
Bij vriezers geldt net zoals bij koelkasten dat deze rechtop vervoerd moeten worden, omdat er anders olie uit de compressor in de verdamper terecht kan komen. Heb je wel de vriezer gekanteld? Dan moet je 24 uur wachten voordat je deze week aan kunt sluiten. Heb je de vriezer wel rechtop vervoerd? Dan hoef je slechts 30 minuten tot een paar uur te wachten, afhankelijk van je model en merk.
4. Je wasmachine verhuizen
Wist je dat je wasmachine gemiddeld tussen de 60 en 85 kilo weegt? In je eentje deze vertillen is dus over het algemeen niet een goed idee. Zorg altijd voor hulp als je je wasmachine gaat verplaatsen. Een steekwagentje is tevens geen overbodige luxe. Er bestaan ook steekwagentjes die speciaal zijn voor het verplaatsen van een wasmachine over een trap. Bij verhuisbedrijven zijn deze steekwagens vaak wel te huur.
Voorafgaand aan de verhuizing is het goed om verschillende afmetingen op te meten. Zo weet je zeker of je wasmachine overal langs kan. Als de doorgangen te smal zijn, zit er niks anders op dan een verhuisbedrijf inschakelen. Zij kunnen dan je wasmachine middels een verhuislift door het raam liften.
Een handig weetje voor als je je wasmachine gaat verhuizen is ook dat er verschillende betonnen gewichten in een wasmachine zitten. Het is, afhankelijk van het model wasmachine, mogelijk om de bovenkant of achterkant los te schroeven en zo een gewicht uit de wasmachine te halen. Vergeet niet om dit gewicht er voor gebruik in je nieuwe woning weer in te plaatsen! Deze gewichten zijn om je wasmachine op de goede plek te houden.
5. Je wasdroger verhuizen
Een wasdroger is over het algemeen een stuk minder zwaar dan een wasmachine, maar ook bij een wasdroger is het handig om met meer dan één persoon deze te verplaatsen. Het is net als een wasmachine een log en onhandig apparaat om te tillen. Voor het verhuizen van een wasdroger hoeven er niet veel maatregelen getroffen worden, maar het is wel handig om je wasdroger goed te reinigen voordat je hem verhuist. Zo neem je geen stof uit je oude woning mee naar je nieuwe woning.
6. Schakel hulp in
De allerbelangrijkste tip die we kunnen geven voor het verhuizen van je witgoed is simpel: schakel hulp in. Een sterke neef, de buurman waar je het goed mee kunt vinden, een sterke zus; je hoeft het in veel gevallen niet alleen te doen. Ook als je niet een heel groot sociaal netwerk hebt is het mogelijk om hulp in te schakelen. Via de stichting Present kun je onder andere hulp van groepen krijgen bij je verhuizing. Dat maakt het verhuizen een stuk gezelliger en hoef je je zelf niet een breuk te tillen. Bovendien zorg je zo voor een goede laatste herinnering aan je oude huis!