De kosten voor de cv-ketel maken een groot deel uit van je vaste lasten. Daarom is het begrijpelijk dat je graag uit wil zoeken welke energieketel zuinig is. Dat betekent immers: minder kosten! Aan de andere kant is een energiezuinige CV-ketel ook nog eens beter voor het milieu. Win-win, dus. Maar dat wist je waarschijnlijk aan. Nu resteert alleen nog de vraag… Wat is een energiezuinige cv-ketel? Die vraag beantwoorden we in dit artikel.
MilieuCentraal heeft hier al uitgebreid onderzoek naar gedaan. Wij presenteren dan ook graag onderstaande tabel waarin je per cv-ketel kunt zien hoe energiezuinig deze is. Om te bepalen hoe energiezuinig een cv-ketel is moet je kijken naar het rendementspercentage. Hoe hoger het rendementspercentage, hoe energiezuiniger de cv-ketel is. Zoals je ziet komt een HR-107 ketel met zonneboiler hier als winnaar uit de bus.
De zuinigste cv-ketel: Hr-107 ketel
Heb je een gewone cv-ketel of vr-ketel? Dan wist je misschien al dat de waterdamp die vrijkomt wordt afgevoerd via de afvoerpijp. Zonde, want je kunt deze waterdamp juist benutten om het water te verwarmen! Dat is precies wat de HR-107 ketel kan. De HR-107 ketel verbruikt dus alle warmte opnieuw, waardoor deze ketel zo een kwart minder energie verbruikt in vergelijking met een ‘gewone’ cv-ketel. Hierdoor behaal je hele hoge rendementen. Zoals bovenstaande tabellen wel 107%! Deze energiewinst zie je terug op je energierekening en het milieu zal je dankbaar zijn. Deze cv-ketel stoot namelijk minder CO2 en koolstofmonoxide uit.
Hoe werkt energiewinning via een HR107-ketel?
De techniek van een HR107-ketel maakt onderdeel uit van de erkende maatregel ‘Energiezuinige warmteopwekking toepassen’. Bij de verbranding van aardgas ontstaan er, zoals je misschien wel weet, rookgassen met waterdamp. Deze bevatten warmte. Middels Een HR107-ketel heeft een rookgascondensor in het rookgaskanaal. Hiermee wint een HR107-ketel de extra warmte terug via condensatie van de waterdamp in de rookgassen.
Wat is een zonneboiler en waarom is deze zo energiezuinig?
In bovenstaande tabel las je dat de HR107-ketel nóg energiezuiniger was in combinatie met een zonneboiler. Het is dus hoog tijd om de zonneboiler eens onder de loep te nemen. Wat is het en hoe werkt het?
Een zonneboiler is een installatie die de warmte van de zon opvangt en deze gebruikt om water te verwarmen. Dus op het moment dat het water al warm is door de zon, hoeft de cv-ketel dit niet meer te doen. Hierdoor bespaar je een hoop energie! De zonneboiler werkt overigens op zonlicht, niet op zonwarmte! Dus ook met een felle winterzon kun je warm water creëeren, het hoeft hier echt geen 30 graden Celcius voor te zijn. Je kunt de zonneboiler overigens ook aansluiten op warmte dat in de badkamer of (bij)keuken wordt gebruikt. Bijvoorbeeld voor de vaatwasser of wasmachine. Dit is zeer energiezuinig, omdat er veel wordt bespaard op stroomkosten.
HR107-ketel heet nu ‘gewoon’ HR-ketel
Vroeger werd de rendementsberekening op een andere manier gedaan. De waterdamp die via de schoorsteen ontsnapte werd helemaal niet meegenomen. Daardoor kwamen de HR-ketels uit op rendementen boven de 100%. Dat kan eigenlijk niet, want 100% is natuurlijk gewoon het maximum. Daarom is de wetgeving in 2015 aangepast. Cv-ketels die voorheen HR107-ketel of Gaskeur HR107 heetten, worden nu ‘HR’-ketels genoemd. De 107 in HR107 stond namelijk voor 107%, maar nu is deze benaming niet meer nodig omdat alle rendementen worden afgerond op 100%.
Waarom is het ‘rendement’ van een cv-ketel zo belangrijk?
Om dat te begrijpen is het belangrijk om de term ‘rendement’ uit te leggen. Het rendement van een cv-ketel wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Hoe energiezuiniger de cv-ketel is, hoe hoger dit percentage is. Bij de meeste (oudere) cv-ketels gaat er een gedeelte van de energie verloren. Stel, er vloeit bij het verbruik 20% energie weg, dan is het rendement van je cv-ketel nog 80%. Bij energiezuinige (of energie neutrale) cv-ketels is dit percentage 100% of hoger. Er gaat dus geen energie verloren. Als het percentage boven de 100% ligt dan betekent het dat je cv geen energie laat ontsnappen.
Hoe meet je het rendement van een cv-ketel?
Oftewel, hoe weet je hoe energiezuinig jouw cv-ketel is? Je moet op twee dingen letten:
- Het vermogen van de verwarming
- Energiezuinigheid warm water
Hieronder zullen we beide aspecten toelichten zodat je precies begrijpt wanneer een cv-ketel energiezuinig is en wanneer niet.
Energiezuinigheid van het warme water
Goede, energiezuinige cv-ketels hebben een doorstroommodel. Dat betekent dat ze geen voorraadvat hoeven vast te houden, wat behoorlijk scheelt in het gasverbruik. Vooral ketels met een extra ingebouwde waterwisselaar in het rookgaskanaal scoren erg goed in de zuinigheidstest. Want deze modellen gebruiken de overgebleven warmte uit de rookgassen om het tapwater alvast op te warmen. Een zonneboiler is in die zin ook een manier om energiezuiniger om te gaan met het warme water.
Cv-ketel draait op laag pitje
Het rendement van een cv-ketel bestaat uit twee verschillende waarden:
- Vollastrendement (gemeten bij hoog vermogen)
- Deellastrendement (gemeten bij laag vermogen)
Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, is draaien op hoog rendement harder werken voor de cv-ketel. Op dat moment verbruikt de ketel dan ook meer energie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de kachel in huis een hele tijd heeft stilgestaan. De cv-ketel draait op laag vermogen om een woning op temperatuur te houden. Hiervoor hoeft hij relatief gezien niet zo hard te werken, waardoor de ketel weinig energie verbruikt. HR-ketels zijn heel geschikt om op deze zuinige stand te draaien. Bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel moet je dan ook altijd expliciet letten op deellastrendement. Dit is ook hetgeen dat gaat bepalen of jouw stookkosten hoog of laag worden.
Hoe kun je de cv-ketel energiezuinig instellen?
Een goede instelling van je cv-ketel kan er ook voor zorgen dat je cv-ketel energiezuiniger gaat functioneren. Controleer de volgende punten, samen met de cv-installateur:
- Zorg voor een lage temperatuur van het cv-water. Vaak is 60 graden al voldoende, terwijl de cv-ketel ingesteld staat op 80 graden. Zonde van de energie (en de energierekening!)
- Zet de warm water stand op ecostand (comfortstand). Indien jouw cv-ketel over die functie beschikt. De meeste cv-installateurs zetten deze modus standaard aan, maar wij raden aan om het toch even te controleren. De ecostand bespaart op jaarbasis ongeveer 40 m3 gas. Zo ga je energiezuiniger om met warm water. Als tegenprestatie moet je langer wachten op warm water, de wachttijd bedraagt gemiddeld 30 seconden. Maar hoe erg is dat?
- Zet de cv-pomp op een zuinige stand. Moderne cv-ketels regelen de pomp automatisch. Is dat bij jouw cv-ketel niet het geval? Vraag de monteur dan om een energiezuinige stand.
- Laat het warme water zich goed verdelen over jouw radiatoren. Op die manier heb je meer warmtecomfort en kan je hr-ketel zuiniger werken.
Wat kost een zuinige hr-ketel?
Ook hier heeft MilieuCentraal uitgebreid onderzoek naar gedaan. De resultaten vind je in onderstaande tabel:
Zoals je ziet is de aanschaf van een hr-ketel geen goedkope aangelegenheid. Een standaardmodel kost gemiddeld €2100. Goed om te weten dat dit bedrag inclusief installatie is. In sommige gemeenten biedt de overheid subsidie aan om een energiezuinige cv-ketel te kopen. Dat kan een extra stimulans zijn om je huidige cv-ketel te vervangen! In het artikel over het vervangen van de cv-ketel vind je overigens nog meer interessante alternatieven naast de hr-ketel. Het helpt je om je nog beter te oriënteren op cv-ketels en hun functionaliteiten.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 4 opties voor een CV ketel zonder gas
- De beste opties voor het vervangen van je CV ketel
- De voordelen van een pellet cv ketel
- Wat is de levensduur van een CV ketel?
- Wat kost een cv-ketel?
- 8 tips om zuinig te leven
- De voordelen van een elektrische CV ketel
- Waar houd je rekening mee als je een nieuwe ketel koopt?